lørdag 4. juli 2009

Hvor går grensen og hvor burde den ha gått?

Ved jevne mellom rom kommer det inn gamle og syke hunder på kennelen. Enkelte av hundene kan umulig ha det godt, de er dårlig tilbeins og har smerter. Er det et liv for en hund? Eg skjønner at det er vanskelig for folk å vite hvor man skal sette strek. Eg har vært i den situasjonen selv, men man må gjøre det. Man må tenke på hundens beste og en hund som ikke har det bra, bør få slippe.

Tidligere denne uken var det en artikkel i Dagbladet om at Landbruksminister Lars Peder Brekk advarte mot kreft behandling av hunder. Han sier blant annet at
Det er en kortvarig forlengelse av livet, og derfor kan jeg ikke se at dette er i dyrets egeninteresse. Av den grunn synes ikke jeg det er riktig å påføre dyret sterke smerter, sier Brekk.


Eg er helt enig. Er det rettferdig å la en hund gå gjennom et halvt år med smerter og helvete på en cellegiftskur, for at den kanskje skal leve et halv år til? Nei, mener eg og landbruksministeren i denne artikkelen.

Grunnen til Lars Peder Brekk gikk ut i media nå er pga Dagbladet hadde en sak om dobbelmannen Urziel som overvant beinkreft og kanskje lever et halvt til et år til. Cellegiftsbehandling er utrolig smertefullt og kun livsforlengende. Er noe som burde komme bedre frem i artikkelen.

80-90 prosent av alle dyrene dør av sykdommen, men man forlenger som regel livet med 10 prosent, sier Kjetil Dahl ved Oslo dyreklinikk.


En eg trener lydighet med fikk kreft på flatten sin. Den ble operert flere ganger og fikk cellegiftsbehandling. Den stakkars hunden gikk gjennom et rent helvete som tar knekken på de fleste folk, og eieren angrer enda på at hun ikke avlivet i steden for. Hun tror at det hadde vært mye bedre for hunden sin å bli avlivet enn å bli behandlet og kanskje leve ett par måneder lengre.

Husk å tenk på hundens beste når tiden er inne, men det er vondt både for hund og eier uansett hva du velger.