lørdag 4. juli 2009

Dyr senker blodtrykk og hjertefrekvens

Dyr senker blodtrykk og hjertefrekvens
Av Nina Andersen 16.01.2008 kl. 08:45 Kilde: VG

ÅS (VG) Kontakt med dyr gjør oss friskere, viser ny forskning.


Bli friskere med dyrehjelp


STRESSDEMPER: Nærkontakt med dyr senker blodtrykk og demper stress. Det vet Christine Olsen (t.v.) og Øome Sandstedt. Sammen med den engelske setteren Heia, arbeider de med dyreassistert terapi. Foto: Nina Andersen/VG

VG Nett følgerHelse og medisin / RSS
Lag din egen RSS
Målrettet dyreassistert terapi kan føre til senket blodtrykk, bedre mestring og stressdemping.

- Hos mennesker som observerer dyr som de er trygge på, kan vi måle senket blodtrykk og hjertefrekvens. Dyrs tilstedeværelse kan også gi psykiske effekter som økt følelse av trygghet og lykke, forteller Christine Olsen (33).

Hun står bak det nystartede AntrozoologiSenteret i Ås, sammen med kollega Line Sandstedt (38).

Samleside: Les flere helsesaker her

Knappe fem mil utenfor Oslo tilbyr de dyreassistert terapi til offentlige og private institusjoner - både som gruppeterapi og individuell behandling.

Men først skal Christine Olsen forsvare sin masteroppgave ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB):

På Sunnaas sykehus har hun forsket på om hunder kan hjelpe slagpasienter til å bli friske. Sandstedt har vært dyreassistert terapeut.

- Vi vet at det finnes positive effekter ved å knytte dyr til rehabilitering. Derfor stilte sykehuset seg bak studien med dyreassistert terapi, forteller professor og forskningsleder Johan K. Stanghelle ved Sunnaas sykehus.

- Avslappende

Både Olsen og Sandstedt mener at hunder og katter i enkelte tilfeller bør gå inn i terapien på sykehjem og i rehabiliteringsinstitusjoner.

- Valg av katt eller hund vil være individuelt. I samarbeid med helsepersonell vil ulike behov kreve ulike hunder. En rolig katt eller liten hund vil derimot være lettere å plassere i en seng. Fra andre land vet vi at forsøk med dyr på institusjoner virker avslappende og senker sykdomssymptomer, ifølge Sandstedt.

Antistresshormonet oksytocin gjør oss mindre følsomme for smerte, og kan virke angstdempende i større doser.

- I kontakt med hund kan hormonet oksytocin bli frigitt. Den fysiske kontakten er i seg selv avslappende. Pulsen kan senkes til et nivå som ellers ville kreve flere uker med avslapningsøvelser, forteller Olsen.

Sosial effekt

Det er heller ikke tvil om at kjæledyr gjør både syke og friske mer sosiale. Det ser vi på hundeeiere som lett kommer i kontakt med andre, forteller de entusiastisk.

Sammen har de tilleggsutdannelse innen rehabilitering og pedagogikk, og håper dyreassistert terapi på sikt kan bli en helseprofesjon.

- Men man kan ikke komme til AntrozoologiSenteret for å låne med seg en hund hjem. De spesialtrente dyrene brukes kun i en tidsavgrenset terapi, forteller Olsen.

(VG 16.01.2008 kl. 08:45, Sist oppdatert 16.01.2008 kl. 08:45)

Artikkelen er hentet fra VG nett og viser en av mange muligheter med dyreassistert terapi